Startside Op Litteratur Links Køb/SalgÆdelsanger
Purpur Kronfinke Magellansisken Ædelsanger Napoleonsvæver Hartlaubsisken
Chart.dk

Opdræt af
Ædelsanger
(Serinus leucopygius)

Engelsk: Grey Singing Finch.
Tysk: Grauedelsänger.

Af Jesper Brinkmann, Bjerge

Ædelsangeren er en sisken, der kommer fra Afrika. Nærmere betegnet Senegal, Gambia, Nigeria, Etiopien, Sudan og Uganda, Her træffes den langs floderne i græslandet. Den har som navnet antyder en utrolig flot sang, men af udsende gør den ikke mærke af sig. Den er over hele kroppen dækket af grå og hvide farver. Måske er det derfor, at den aldrig har været så almindelig i fugleholdet, men har man først hørt dens sang….

Det danske førsteopdræt fandt sted i 1886 hos Silberloh, Næstved. Her i foreningen fandt det  første opdræt sted i 1975 hos Inger Jensen.  


Ædelsanger

Mit første bekendtskab med ædelsangeren fandt sted i december 2000. Jeg købte 1,1 i en lille nystartet fuglehandel i Eskebjerg. Desværre var disse to fugle 2,0, men jeg kunne heldigvis købe en ny. Denne fugl var en hun, og den overskydende han blev sat i et andet bur. I januar sad hunnen pludselig på gulvet, og så skidt ud. Jeg skulle i skole, så jeg havde kun lige tid til at fange parret, og sætte dem i en transportkasse, som jeg så satte op på mit værelse.

Da jeg kom hjem fra skole, gjorde jeg et bur klar, og da jeg var færdig satte parret ind i buret, og nu så hunnen frisk ud igen. Forklaringen fik jeg, da jeg kiggede i transportkassen, her havde hunnen nemlig lagt et æg.


Ædelsanger-æg og en 2-krone

Desværre døde parret senere på vinteren, uden foregående sygdoms tegn. I marts 2001 købte jeg så 1,2 af en anden dyrehandel, så jeg nu forhåbentligt havde 2,2. Desværre viste det sig senere, at alle 4 fugle var hanner.

Jeg fik byttet den ene, men desværre uden resultat, da dette også var en han. Jeg var nu lidt træt af, at ud af 7 fugle kun at have haft 1 hun, men jeg gav ikke op, og jeg bestilte 2 hunner hos en tredje fuglehandel, og solgte 2 af hannerne.

Da jeg slap de to nye fugle ud i buret, startede den ene straks med at synge, altså var det en han. Den anden så dog ud til at være en hun, og de enedes godt, men ak i løbet af sommeren 2002 sang denne fugl også samtidig med, at den jagede med den anden han.

Til alt held fandt jeg en lokal fugleopdrætter, hvor jeg kunne købe en sikker hun unge fra samme år. Denne hun døde desværre inden, jeg fik den hentet, men opdrætteren tilbød, at jeg kunne købe avlsparret, et tilbud jeg ikke kunne sige nej til. Fuglene blev sat i et kassebur ude i vort fugle hus, hvor de skulle tilbringe vinteren, men parret begyndte hurtigt at slæbe redematriale op i foderskålene, så de blev flyttet op på mit værelse, hvor de så fik en rede. De forsøgte sig flere gange i løbet af vinteren, men uden held.

Til foråret gik de, så igen i gang, og byggede rede i en åben kurverede. Hunnen lagde i starten af maj 3 æg, som hun rugede meget fast på. Om natten lå hannen også i reden, dog ikke på æggene, men bare ved siden af hunnen.

Desuden sang hannen meget mere i denne tid end normalt, så det at få opdræt af Ædelsanger på ens værelse er en behagelig affære, da dens sang virkelig er ædel. Æggene klækkede efter 15 dages rugning. De blev passet godt, og voksede godt til. Da ungerne var 7 dage gamle blev de alle fastringet med 2,5 mm ringe. Dette tog forældrene ikke notits af, og de madede videre til ungerne, 18 dage gamle forlod reden.

Foderet til opdrættet var Blatner´s specielblanding for siskner, agurk, halvmodent græsfrø og en spireblanding, der bestod af en skovfugleblanding og hvede. I spireblandingen blev der lejlighedsvis iblandet Kalkovit, Proteinpulveret Pieter´s speciel, Spirulina, Orlux æggefoder, Claus´s insektfoder og Hybenpulver.     

Selvom om der var lidt problemer i starten, har jeg aldrig fortrudt, at jeg startede med den denne utrolig dejlige fugl. Og selvom om farverne ikke er særligt prangende, er sangen helt enormt god.

Da vi havde flere hanner gående ude i fuglehuset, hidsede de hinanden så meget op, at de om morgenen kunne overdøve alle papegøjernes skrig.

Så hvis man har et lille bur ledigt bør man bestemt overveje at anskaffe sig et par Ædelsangere.

Pt. Er den ene af de tre unger desværre død, men det gamle par har lige bygget rede igen.

Fotos: Jesper Brinkmann

 


Startside ] Andre fuglearter ]

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Copyright © 2001 Peter Axelsen, Flensborg
Last modified: 29. oktober 2006

Denne Homepage er lavet i MS Frontpage 2003 til størrelsen 1024x768