Startside Op Litteratur Links Køb/SalgHartlaubsisken
Purpur Kronfinke Magellansisken Ædelsanger Napoleonsvæver Hartlaubsisken
Chart.dk

Opdræt af Hartlaubsisken
(Ochrospiza mozambica caniceps)

Af Jesper Brinkmann , Bjerge

 

Her gik de sammen med 1,1 Gråhovedet dværgpapegøjer. Det eneste der skete dette år var, at parret i kasseburet lagde et æg i en lukket kurverede dog uden, at de havde bygget nogen rede. Det andet par byggede derimod en rede, men lagde ikke æg.

Om efteråret blev parrene byttet om, og det ene par blev solgt.

Den 8. maj blev parret lukket ud i volieren på 6x3 m. Dette år var den dog blevet meget mere beplantet. I år kom de til at gå sammen med 5 Nevermanns nonner, 2 Hvidhovedet nonner, 2 Trefarvede nonner, 4 Dværgskadefinker og 2 Madagaskar vagtler, som dog senere blev byttet med 2 kinesiske dværgvagtler.

Sammensætningen gik fint, og de andre fugle lærte hurtigt, at de bare skulle holde sig fra det område, hvor Hartlaubssisknerne havde deres territorium.

Hvis det skete, at der kom andre fugle ind i dette område, blev de meget hurtigt og voldsomt jaget væk igen.

På et tidspunkt fik de Trefarvede nonner en unge på pind, og den var en dag kommet til at sætte sig lige ved siden af Hartlaubssisknernes rede. Dette slap den dog heldigvis godt fra, fordi jeg gik ind i volieren, og flyttede den, for ellers tror jeg ikke, at den havde været levende i dag.

Sidst i juni måned byggede Hartlaubssisknerne en rede i en lille kurverede, men de lagde ikke nogle æg før sidst i juli måned. Så lagde de til gengæld også to befrugtede æg, men det var kun det ene, der klækkede efter nøjagtig 14 dages rugning.


Ungen dagen efter den kom på pind.
Foto: Jesper Brinkmann

Forældrene passede ungen fint, og efter 15 dage var den på pind. Der blev passet rigtig godt på ungen, og forældrene sørgede fint for, at der ikke kom nogen andre fugle ind for en radius af 20 cm omkring ungen.

Forældrene byggede senere en fritbygget rede, og fik tre unger, som dog alle døde inden de nåede at komme på pind.

Af foder har de haft følgende til rådighed: Skovfugleblanding, Blattner´s siskenblanding, parakitblanding, melorme, masser af umodent græsfrø og umodent rød kolbehirse, spireblanding, hvor der lejlighedsvis blev iblandet Orlux æggefoder, hybenpulver, Pieters special (Proteinpulver), kalkovit og spirulina.

Hartlaubssisknen er en dejlig fugl at have i volieren. Hannen har en meget skøn sang, som faktisk næsten kan høres året rundt. Den kan godt holdes sammen med andre fugle, hvis bare ikke pladsen er for trang.

Desuden er der ikke noget dejligere, end når man en varm sommermorgen kan gå ud og kigge i volieren. Straks kommer Hartlaubssisken-hannen helt hen til tråden, og synger for fuld skrue, og lynhurtigt er også hunnen på plads, og så bliver der sunget duet.  

 

Startside ] Andre fuglearter ]

Send mail to Webmaster with questions or comments about this web site.
Copyright © 2001 Peter Axelsen, Flensborg
Last modified: 29. oktober 2006

Denne Homepage er lavet i MS Frontpage 2003 til størrelsen 1024x768